19. Bayındır Uluslararası Çiçek Festivali

Bu yıl 19. kez düzenlenen Bayındır Uluslararası Çiçek Festivali, 4-8 Mayıs tarihleri arasında kutlandı. 4 Mayıs Çarşamba günü Bayındır Şehir Stadı’nda yapılan açılış ile başlayan festival, beş gün boyunca Bayındır’a coşku ve hareket kazandırdı. Festivalin bu seneki onur konukları Aydın Büyükşehir Belediyesi ile Nilüfer Belediyesi idi. Açılışa ev sahibi Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli’nin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Beydağ Belediye Başkanı Süleyman Vasfi Şentürk, CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, Bayındırlılar ve çok sayıda davetli katıldı. Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli yaptığı açılış konuşmasında çiçeğin doğumdan ölüme kadar insan yaşamındaki her türlü duyguyu temsil ettiğini söyleyerek festivale katılan ve destek veren herkese teşekkür etti. Açılışta Aydın Büyükşehir Belediyesi Kadın Mehter Takımı ve Hollanda’dan gelen halk oyunu ekibi bir gösteri yaptı.
Emniyet Müdürlüğü ve GSM operatörlerinden alınan verilere göre festival süresince çevre il ve ilçeler başta olmak üzere değişik illerden yaklaşık 1 milyon 300 bin kişi Bayındır’ı ziyaret etti. İlk günleri yağmurlu bir havada geçen festivalde, ara ara yağan yağmura rağmen bu günler de ilgi büyüktü. Festivalin ilk üç gününe denk gelen hafta içi günlerde özellikle turlar ile çok sayıda ziyaretçinin geldiği görüldü. Tur otobüsleri uzun kuyruklar oluşturdu. Hafta sonu ise ziyaretçi sayısında ciddi bir artış olduğu dikkat çekti. Festival alanı çevresindeki otoparklarda yer kalmadığı gözlemlendi. Özellikle festivalin son günü geliş ve dönüş sırasında Bayındır’ın girişinde araç yoğunluğu yaşandığı ve trafiğin sıkıştığı bildirildi. Zaman zaman özellikle İzmir yolunda uzun araç konvoyları oluştu. Her sene olduğu gibi bu sene de festivalin Bayındır ekonomisine ciddi bir katkı sağladığı, artan ziyaretçi sayısıyla birlikte bırakılan paranın da yükseldiği tahmin ediliyor.
Bu sene, son dönemlerde yaşanan üzücü gelişmeler nedeniyle halk konserlerinin iptal edilmesine rağmen bunun ziyaretçi sayısında ciddi bir değişikliğe sebep olmadığı gözlemlendi. Festivalin açılış günü gecesi Şehir Stadı’mda gerçekleşen İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası’nın konseri ilgi çekiciydi. Ayrıca festival süresince festival alanında izlenebilen canlı heykeller, müzik grupları, bando takımı, karikatüristler, tulum ekibi ve kukla tiyatrosu ziyaretçilere keyifli anlar yaşattı. Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan, Hollanda’dan gelen halk oyunları ekipleri ile Bayındır Belediyesi halk oyunu ekibi ve Tire ŞAİK Anadolu Lisesi halk oyunu ekibinin gösterileri oldukça beğeni topladı. Hollanda ekibi sempatik tavırları ile dikkat çekti.
Gazeteci ve televizyoncu Tayfun Talipoğlu ile Söyleşi ve Şiir Dinletisi etkinliği Festivalin son gününe ayrı bir renk kattı. Yahya Kerim Onart Kültür Merkezi’ndeki etkinlik halk tarafından büyük bir ilgi ile karşılandı. Etkinliğe Yılmaz Odabaşı’nın “O Analar, O Anılar, O Yıllar” şiirini okuyarak başlayan Talipoğlu, etkileyici sesiyle izleyicileri duygulandırdı. Yaklaşık bir saat sahnede kalan gazeteci, hikayeleri ile de etkinliğe katılanlara keyifli anlar yaşattı. Gösterinin sonunda Şair Ömer Köroğlu da “Kendine İyi Bak” adlı şiirini okudu.
Söyleşi ve Şiir Dinletisi sonunda Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli Tayfun Talipoğlu’na teşekkür etti ve kumdan yapılmış Atatürk portresi hediye etti.
Bu yıl yine birbirinden güzel stant ve bitkiler ile festival alanı rengarenkti. Her stant birbirinden güzeldi ve binlerce güzel bitki vardı. En Güzel Stant/Bitki Yarışması için değerlendirme yapılırken oldukça zorlanıldı En Güzel Stant/Bitki Yarışması’nda dereceye giren çiçekçilere ödülleri, Kani Bey Parkı’nda düzenlelen törenle Başkan Yardımcısı Ruhi Akşan tarafından verildi. Yarışmada birinci Busem Süs Bitkileri-Emine Yeşbek, ikinci Diriliş Çiçekçilik-Sibel Ataklı, üçüncü ise Günnur Çiçekçilik-Mustafa Ali Günnur oldu.
Festival öncesi Bayındır’ın mahallelerini sokak sokak gezerek 19. Uluslararası Çiçek Festivali öncesi çiçeğin başkentine yakıştığı düşünülen balkonlar belirlenmeye çalışıldı. Görülen, gezilen balkonlar içinde hepsi birbirinden güzeldi. En Güzel Balkon Yarışması’nda dereceye giren yarışmacılar ödüllerini, Kani Bey Parkı’nda düzenlenen törenle Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli’nin elinden aldı. Yarışmada birinci Yeni Mahalle’den Güzel Coşkuner, ikinci Sadıkpaşa Mahallesi’nden Ziya Yalçın, üçüncü ise Fatih Mahallesi’nden Sevim Aras oldu.
19. Bayındır Uluslararası Çiçek Festivali’nde bu sene ilk kez “En Lezzetli Çiçek Reçelleri Yarışması” düzenlendi. Sadece evlerin balkonlarına değil mutfaklarına da giren çiçekler, gönüller kadar damakları da renklendirdi. Gurme Nurdan Çakır Tezgin başkanlığında toplanan jüri, çiçekler kadar renkli reçelleri büyük bir keyif ile değerlendirdi. “En Lezzetli Çiçek Reçelleri Yarışması” sonucunda kazanan yarışmacılara ödüllerini Gurme Nurdan Çakır Tezgin takdim etti. Yarışmada Birinci Portakal Çiçeği Reçeli ile Vahide Dülger, ikinci Itır Çiçeği Reçeli ile Berrin Taşkın, üçüncü ise Gelincik Reçeli ile Medine Serficeli oldu. Ödül töreni sonrası Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli tarafından katkılarından dolayı Gurme Nurdan Çakır Tezgin’e de bir plaket verildi.